vrijdag 5 maart 2010

Zaterdag 26 februari 2010

Grijs weer, maar het waait lekker, en hij gaat best met twee volle. Dat deden poldermolenaars vaak met onrustig weer. Als je dan snel moet zwichten [zeil minderen, in de zeilerij heet het reven], ben je twee maal zo snel klaar. Anderen vinden dat je op alle wieken ongeveer even veel moet zetten. Dat loopt gelijkmatiger.

Die restauratie die eraankomt, is best nodig. Hier een voorbeeld van hoe de staart er aan toe is. Je ziet de verbinding van de korte schoren [die lopen schuin van de staartbalk (die van het midden van de kap naar beneden loopt) naar de spruiten, die dwars door de kap steken. Kijk maar op de nieuwjaarsfoto hieronder hoe dat zit] met de staartbalk.
En zulke plekken zijn er nog meer. Dat komt van het voorjaar allemaal in orde als de molenmaker aan het werk gaat.

Zondag 27 februari.
Kindje geboren in de familie. Gauw even op en neer om hem weer in de vreugd te zetten. Voorlopig is dit wel de vrolijkste molen van Haarlem.

1 opmerking:

  1. Het is wel erg bijzonder, dat er in Haarlem een molen in de vreugd staat omdat hier in Harderwijk een klein mannetje is geboren. Voor wie gebeurd dat eigenlijk nog, een molen in de vreugd!

    BeantwoordenVerwijderen