zondag 18 april 2010

Zondag 4 April.
Vandaag staat er een straf windje. Mooie gelegenheid om je eens te laten zien wat het spreekwoord "een tik van de molen hebben" zou kunnen betekenen.Dat kan dus alleen maar betekenen dat zo iemand zijn hoofd kwijt is. (waarschijnlijk ligt het in de ringvaart.)
De molen draait hier zo.n 70 enden, en kan nog wel anderhalf keer zo snel...

Zaterdag 10 April
De wind is Noordoost, dus moet de molen helemaal om worden gekruid ("gekrooien" in het Uterechs).
dat ziet er zo uit:

Verder kruien dan vandaag komt niet voor. Ik hoef dus mooi niet naar de fitness.

Zaterdag 17 april.
Weinig wind vandaag, dus ga ik het hekwerk maar eens opmeten voor het bestellen van nieuwe zeilen.
Dat is het enige maatpak dat de molenaar zich met enige regelmaat veroorloven kon denk ik zo.

Zondag18 April.
Er staat vandaag best nog wel een aardig windje, de weerman zat er mooi naast. Terwijl Conny binnen aan het schilderen is, zeil ik de molen op.
De lucht is strakblauw, net als gisteren en er is geen vliegtuigstreep te zien. Alle vliegverkeer ligt plat door de IJslandse vulkaanuitbarsting.

Na het opzeilen gaa ik even aan het krooshek van het gemaal aan het werk. Vuilvissen was één van de taken van de molenaar. Naast de molen staat een elektrisch gemaaltje, wat de taak van de molen heeft overgenomen, en dat leent zich voor de volgende kleine demonstratie.

Als je dat niet regelmatig doet, dan kan er een dam van dode waterplanten voor het hek komen zitten, met het bezwijken van het hek tot gevolg. De vijzel van het gemaaltje is nagenoeg een kopie van die van de molen, dus kun je hier ook leuk zien wat er onderin de molen gebeurde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten