maandag 11 juli 2011

juni 2011

4 juni. Bij het wegslopen van de afzichtelijke hardboardbetimmering in de slaapkamer komen er leuke verassingen tevoorschijn, zoals dit behangetje uit misschien wel 1925 toen de molen voor het eerst bewoond werd. Het is zonder veel omhaal op de balken geplakt. "Zo" zei vader "Ziet er veel beter uit toch?" We moeten maar eens op zoek om iets vergelijkbaars te gaan vinden. Ook zijn er minder leuke verassingen, Conny zakt met de trap door de vloer. Daar zit een rotte plank, en hopenlijk blijft het daarbij. Dat moeten we wel uitzoeken, want de boel moet nog wel een paar eeuwen langer mee...op z'n minst

Terpdorp Spaarnwoude
Vrijdag 10 juni. Ik heb een fietstocht voor mij collega's georganiseerd. Met als thema 1000 jaar strijd tegen het water. Dat kun je allemaal mooi zien in de buurt van Haarlem: Terp, Dijk, Molen, Stoomgemaal. De terp is het dorp Spaarnwoude, en veel kleiner vind je ze zelfs in het noorden niet: één kerk, vier huizen en één kroeg.
De boerderijen staan op een oude strandwal. Moet je maar eens langs gaan. Eén van de eerste bedijkingen is de IJdijk, iets ten noorden van het dorp. De molen die weet je nou langzaamaan wel te vinden. Daar wordt geluncht, en laat ik wat van de molen zien. Het clubje van twaalf past net in de woonkamer. 
Lunch in de molen
Dat geeft een beetje idee hie vol het was met een gezin met elf in de zestiger jaren. De tocht eindigt (nou ja we moeten nog wel terug) bij gemaal de Cruquius. Vooral voor de expat collega's is dit een bijzondere ervaring geweest, en voor de anderen ook. Dat blijkt uit de enorme hoeveelheid foto's die er zijn gemaakt (en uit de gewichtstoename van de donatiepot).
In het weekeind mag ik voor het eerst een frontpassage uit het boekje meemaken. Wind krimpt [draait tegen de dagelijkse gang van de zon in] , barometer daalt, regen stopt, wind ruimt[draait met de zon mee], het klaart op en er komen buien. Doorgaans is het weer wel een stuk rommeliger.

Griezel
 We blijken huisgenoten te hebben: er zitten rivierkreeften in de voorwaterloop.
Binnen vinden we bij het uitbreken een dichtgetimmerd raampje. Leuk stukje bouwtechnische archeologie. Moet ik nog op de foto zetten en hier ff tussen proppen.

In de werkplaats wordt ondertussen druk gewerkt aan de restauratie van het keukenblok. Ik heb op aanwijzingen van Jos de juiste rood en witte tegeltjes voor in de spoelbak gevonden. Jos plakt de stukken van de bak weer aaneen met snelcement, en het nogal versleten blad wordt uitgevuld. Hopelijk krijgen we dit voor de najaars open dagen klaar en geplaatst in de molen.
Hele grote groep deze keer.
Anderhalve week later weer een rij collega's, deze keer die van Conny, op bezoek. Ook die kunnen eens uitgebreid komen kijken bij de molen waar ze al zoveel over hebben gehoord. Wel een goeie manier om onze molen en polderhistorie onder de aandacht te brengen, zo'n groepsbezoek.

Ondertussen is de eerste Schalkwijk glossy uit. Staan leuke stukjes in over de Eenhoorn, de Vijfhuizer en de Hommel.

Verder ben ik wat aan het prutsen geweest om de hele woonkamer op één prent te krijgen. 50 foto's aanelkaar geplakt. Moet nog wel eens over, maar voorlopig is het wel leuk om vanaf hier eens een kijkje binnen te nemen.


De woonkamer in de rondte.
Lijkt best wel groot zo....Geen opmerkingen:

Een reactie posten