maandag 24 oktober 2011

Weer en boel gebeurd sinds het laatste bericht.
De open monumentendagen. Niet zo goed bezocht en nogal verregend dit jaar.De weinige bezoekers kwamen vaak nog om even te schuilen.

Het molenweekeind Noord Holland -Zuid (dat blijf ik een prachtnaam vinden, ik vraag me af of er ook een molenweekeind Zuid Holland Noord is) Ook verregend helaas. Waar er vorig jaar een rij stond, was het uitzicht nu zo:
De week daarop was het prachtig najaarsweer, en hadden we best veel aanloop. En er werden spulletjes gebracht. Van de familie van mijn kamergenoot op 't werk de nog ontbrekende sloothaak, een kantzeis (ZuidHollandse benaming: een "zen"), en nog wat leuke oude spullen: een dommekracht (soort primitieve krik) Die dingen werden gebruikt om zware dingen te lichten zoals assen en spillen voor onderhoud. Verder nog een hoosschep, en een baggerbeugel. Dat komt allemaal in de uitstalling.

vlnr slookhaak, dommekracht,
zen, baggerbeugel & hoosschep.

Op marktplaats vonden we nog een Kantsteker. Nou moet ik eerst maar eens een paar lange stelen gaan maken voor die slootspullen, want het moet er wel een beetje compleet uitzien. Ben ondertussen nog druk met het restaureren van het aanrecht, dat komt eerst.

Een een paar dagen daarna liepen we door puur toeval tegen een schattig oud (elektrisch) fornuisje aan, wat al in de schrootbak lag. Gratis meenemen! Past perfekt in het kleine keukentje.


Ziet er goed uit toch?

Na wat zoekwerk bleek dat dit één van de eerste elektrische fornuizen is, uit 1948 ongeveer. Past dus perfekt in onze oma's tijd inrichting. Het ding gebruikt driefasenstroom die op de molen aanwezig is (gaan we niet aansluiten). Er is nooit een gasaansluiting geweest, dus het zou er hebben kunnen staan. 

1 opmerking: