vrijdag 25 november 2011

Dit wordt weer eens een hele volle blog.
In het begin van de maand zijn de molenmakers geweest voor allerlei onderhoud en verbeteringen. Er was een hele lijst.

Doorhalen
De eerste klus was het doorhalen van de roeden. De wieken worden dan los gemaakt uit de askop en een eindje opgeschoven, zodat het gedeelte dat in de askop zit ontroest kan worden. Dat is de plek waar het regenwater het langst blijft zitten. Op de foto kun je zien dat de verticale roe een meter naar boven is geschoven, let ook op het figuurtje op de askop die daar de zaak in de teer aan het zetten is (klik op de foto voor groot formaat)

Zeil zit weer netjes
Verder zijn de lange slingerklampen weer op de wieken gezet, zodat ik na twee jaar de zeilen weer goed strak kan opdoeken. En de lange spruiten heben hun originele stroppen weer terug, in plaats van dat suffe kenttinkje.

veel beter
 Ook is de vang op zijn juiste positie gebracht; de vangblokken staken een eind over het bovenwiel heen. Tegelijkertijd is de bovenbonkelaar [tandwiel aan de bovenkant van de koningsspil] weer op zijn plaats gebracht. Dat is wel het beste nieuws, de koningsspil draait nu weer mee, voor het eerst sinds wie weet hoe lang. Ik heb nog niet genoeg wind gezien om het goed uit te proberen, maar in de volgende blog komt er een verslag met filmpje.


Tegeltjes moeten er nog in

Ondertussen gaat het restauratiewerk aan het keukenblok in de werkplaats door:Zaterdag de 19e was een heel aparte dag: er is een filmploeg langs geweest. Niet zozeer om de molen te filmen; we zijn filmset geweest voor het maken van een bedrijfsfilm. Behalve met gebruikelijke appartuur werd er ook gefilmd vanuit een radiografisch bestuurde miniatuur helikopter. Veel meer contrast in technologie dan tussen onze houten machine en die hightech kun je niet bij elkaar brengen.
Alien ruimteschip inspecteert de Vijfhuizer molen ^
De ganzen vertrouwen het voor geen cent zo te horen.

Het filmbedrijf maakt doorgaaans technische films, voor inspecties en zo. Deze keer ging het om een toneelstukje.
Vijfhuizer woonkamer als filmset
Op hun website staat een prachtige luchtopname van een hollandse poldermolen, die overvloeit in een rij 21e eeuwse windgeneratoren. Er werd nog speciaal voor ons een rondje gemaakt; helaas was er helemaal geen wind, en stond de molen stil, maar ik ben benieuwd naar het resultaat. Je wordt op de hoogte gehouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten