zondag 1 april 2012

Inhalen
Het is een tijd stil geweest op deze blog. Met reden. Inbraak. Computer weg.
Dit wordt dus een samenvatting van het afgelopen kwartaal. Ik doe het maatr met plaatjes.
Waar waren we.

Eind november. 

Authentieke tegeltjes In de werplaats wordt doorgewerkt aan het keukenblok. De originele tegeltjes zijn nog steeds te koop en zitten er weer in. het ziet er een stuk beter uit dan de 60er jaren dingetjes die erin zaten, Er is best nog veel te doen aan de bak om hem weer waterdicht te krijgen. Ik hoop hem in het voorjaar in de molen te hebben.

Het mooie herfstweer is nu over.
December

Zie de Maan..Januari
We hebben een paar leuke fuikjes gescoord. Molenaars verdienden bijna niets met dit werk. Honderd gulden per jaar in de dertiger jaren. Daar was dan wel een woning bij, en een stukje bouwland. En 't was een vaste betrekking, en de huur ging nooit omhoog want die was er niet. En vaak hadden ze visrechten in de molentocht [Aanvoersloot]. Vandaar die fuikjes, want die horen er wel bij. Bij mijn grootvader hing het vol met zulk vistuig bovenin de molen

Twee fuikjesHet voorste fuikje op de foto is nog bijna helemaal op wilgenhoepeltjes. Dat wordt een pronkstukje in de uitstalling van oude spullen die er boven moet komen. We kregen ook nog een paar dozen met oud spul van één van de rondleiders op de Adriaan.  Kom t.z.t. maar kijken.

Februari.
En toen werd het winter, met schaatsgekte en al. Er kon een rondje Haarlem worden geschaatst, met maar 50 m zwemmen onderweg. Dat levert een boel unieke fotos op (die ik niet allemaal ga laten zien hier):

Schaatsers op de ringvaart.
Heel druk was het niet, dit is kennelijk iets voor echte bikkels. Ik heb de molen niet laten draaien, want dat vind ik geen gezicht. Watermolens horen stil te staan als alles dichtgevroren zit. Op het Spaarne bij de Adriaan waren onvervalste Hendrik Avercamp taferelen te zien.
Half rondje Haarlem verderop...
Maart
Het wordt weer lekker weer om op de molen te zijn. De molenmakers zijn langsgeweest om het werk aan de roeden af te maken.

Blinkend zwart
Ze zitten mooi in de verf, en beter nog, er zitten bliksemafleiderbeugels op elk eind.
Voordien hadden we er maar één, en die zat  dan ook nog op de slechtste plaats. Dat zit zo. De ijzeren roeden steken door de ijzeren askop. Aan twee kanten zit dat "koud" op elkaar. Aan de andere kant van het gat zijn wiggen geslagen, om de roeden in de kop vast te zetten. Als de wieken nu zó staan dat de roeden op die wiggen rusten, dan worden die langzaam platgedrukt. Niet goed. En zo zat het eerst juist wel, en dan was het ook nog de roe die ik liever horizontaal had. Dat betekent dat ik de molen nu voor het eerst eens goed kan wegzetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten