woensdag 26 december 2012

Eindejaarsblog
Daar zijn we weer. Voor toepasselijke smoezen zie de vorige afleveringen.
Koos zoekt het hogerop
De zomerzeilen heben we -Kos koet en ik- op een rustige dag voorgedragen.
Best wel laat in het jaar, maar het staat wel fris voor de evenementen die er aan staan te komen. Terwijl ik boven ben nog even een foto van het lelijke gat in de kap. Dat is inmiddels provisorisch gedicht. Hopelijk schiet er volgend jaar genoeg over om de boel goed in orde te brengen, voor dit jaar is het budget op....
Gat in de kap. En in de begroting.
Het roestige geval in de voorgrond is de bovenas. Nieuw gemaakt in het bouwjaar.
We krijgen bezoek van de Haarlemse afdeling van de ENFB die een fietstocht hebben georganiseerd. Ze lunchen bij de molen. Wij zorgen voor koffie en cake.
ENFB. (te herkennen aan de verzameling super fietsen in de achtergrond)
Molenaars op bezoek.
 De mooie koffiekan is een gift die een omwonende die dag langsbracht. Mooi.
Een week later is het molenweekeind Noord-Holland-zuid. (het staat er echt. ik verbaas me er elk jaar over). Dat is speciaal voor molenaars die bij elkaar op bezoek gaan.
koos en ik ontdekken een kleine averij: de vangblokken huppelen weg tijdens het vangen en de vork schiet voorbij de stut.
We brengen een tijdelijke voorziening aan. De stut blijkt nauwelijks verstelbaar te zijn.  Eigenlijk zit het hele ding er gewoon verkeerd in. Hij kan gewoon niet ver genoeg naar binnen.Dat zullen we binnenkort verbeteren.

Vang gefixeerd met een lijntje. 
Let op het rare U vormige houtje om de stut.
Dat verhindert de juiste instelling. Het moet andersom zitten, en ruimte 
bieden voor stelwiggen.
Werk aan 't gemaal.
Intussen is het werk aan het naastgelegen gemaal begonnen
Er moet een schuilhutje bij, wegens Brussels voorschrift. We zijn benieuwd.

Twee wigjes er achter, om te stellen,
 één eronder om hen strak te zetten.
Avondlijke gans
Een paar weken later hebben Koos en ik een nieuwe constructie voor de lendestut gemaakt, die wel wat weg heeft van wat er in ons leerboek stond.  De stut wat ingekort om genoeg stelruimte te krijgen, een dikke plaat erachter tegen het voeghout om de stelwiggen te steunen. 's avonds nog een mooi plaatje geschoten van een eenzame gans die op huis aan gaat.Het gemaal bleek te gaan verzakken en is tijdelijk vervangen door een noodpomp.
Uw voeten worden drooggehouden
De hele constructie is weggetild en nieuw onderheid. Het zware materieel wat daarbij moest komen blijkt niet erg bevorderlijk te zijn voor de begaanbaarheid van ons erf.
Het lage erf is nu een ongelofeloze baggerzooi.....
Het uitzicht op en uit de molen lijdt er gelukkig niet teveel onder, dankzij het SMZK bestuur, dat het eerste ontwerp nog wat wist te matigen.
Verregende koe
Voorlopig hoop ik dat ze nu af gaan ronden, want er komt geen kip meer langs met al die troep en hekken rond de molen. Hooguit een koe.
Het uitzicht vanaf nu.
Lelijk. Weg weg weg.

Ondertussen is de dinsdagploeg aan de gang gegaan met het slopen van het bestaande keuken blok (roestvast staal, lelijk lelijk).
Het nieuwe (maar wel oude) blokje is intussen op maat gemaakt. Dat is nog een beste klus met al die scheve wanden. Volgend jaar kan het gerestaureerde blad erop.
Nieuwe oude blok. Leuk toch?Geen opmerkingen:

Een reactie posten