zondag 27 oktober 2013

Najaarsblog
Al weer vier maanden niet geblogd. Het moet geen gewoonte worden.
Dit is heel typisch Engels ze zijn er in wit zoals hier, of zwart.
Op vakantie gaat de molenaar als het zo uitkomt nog hier en daar een molentje bekijken. Deze keer waren we in Kent, waar ze best nog wel  aardig een molenbestand hebben.

Dit ziet er vertrouwder uit, maar dan wel héél wit
Alles wat we hebben bekeken is zwaar beïnvloed door  de industriële revolutie, dus veel gietijzer in het gaande werk, in tegenstelling tot bij ons, waar zowat alle molens nog nagenoeg geheel houten machines zijn.
Stukje gaandewerk van de standerd hierboven

Zo'n 20 jaar bagger schat ik
Terug bij de Vijfhuizer worden de weteringen op diepte gebracht. Dat was hard nodig zo te zien. En dat wisten we ook: zie op de blog van 25 mei 2010 een foto van een lepelaar die z'n lange poten toen wel thuis had kunnen laten.

De winterzeilen
.....met Koos z'n moeder aan het spinnen.
Het open monumenten weekeinde was rustig. Op zaterdag was er weinig aanloop, en ook geen wind. Koos en ik hebben de gelegenheid te baat genomen om de winterzeilen "voor te dragen". Zondag's een man of 40, geen rijen voor de deur. Binnen was er wat sfeer gemaakt.....


Een paar weken later viel het molenweekeind Noord Holland zuid geheel in het water, of nee, het water viel in het weekeind.

Vorige week goed nieuws: als alles goed gaat komt er dit jaar nog nieuw riet op de kap. Dat zal alleen van het weer afhangen, de contracten zijn getekend.

Vandaag 27 okt. Niet bepaald een windje om de molen te laten draaien, en voor maandag wordt boos weer voorspeld. Daarom de molen stormvast gezet: alle windborden -voor zover niet vastgeschroefd- eruit gehaald, en alles met extra zorg gezekerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten